Què cal saber del certificat energètic?
setembre 26, 2024
El certificat energètic és un esquema de qualificació d’un immoble que proporciona informació útil a tots els ciutadans respecte al consum d’energia i les seves característiques. Aquest va acompanyat d’un document de recomanacions per millorar l’habitatge i fer-lo energèticament més eficient.
Aquest document, que classifica el consum d’energia en una escala que va de la A (més eficient) a la G (menys eficient), s’ha convertit en una eina clau per promoure la sostenibilitat i la reducció del consum energètic. A més, el certificat va acompanyat d’una sèrie de recomanacions per millorar el rendiment energètic de l’edifici, ajudant tant propietaris com compradors a prendre decisions informades sobre possibles millores.
Aquest certificat no només serveix per fer més eficient un habitatge, sinó que en molts casos és un requisit legal imprescindible per dur a terme determinades operacions. En aquest post comentarem quan és obligatori el certificat energètic i com obtenir-lo.
Quan és obligatori el certificat energètic?
El certificat energètic es necessita en diversos casos, especialment en aquells que impliquen una operació comercial. Aleshores, quan és obligatori el certificat energètic?
- Si vols vendre el teu habitatge: No importa si és un pis o una casa, el certificat energètic és obligatori. Has de tenir-lo llest abans de posar l’immoble en venda, ja que el comprador té dret a conèixer la qualificació energètica de l’immoble abans de signar qualsevol document.
- Si planeges llogar: Si ets propietari i vols llogar un habitatge o local, també hauràs de tenir aquest certificat. Al nou llogater li ha de quedar clar el consum energètic de l’immoble perquè pugui prendre una decisió informada.
- En construccions noves: Si has construït un habitatge nou, sigui una casa o un bloc de pisos, necessitaràs el certificat energètic per complir amb la normativa. Aquí és responsabilitat dels arquitectes i constructors assegurar-se que l’immoble compleix amb les normes d’eficiència.
Pel que fa a les excepcions, n’hi ha algunes. Per exemple, edificis amb valor històric o arquitectònic que no es puguin modificar per millorar la seva eficiència energètica no estan obligats a tenir el certificat. Tampoc el necessiten aquells edificis aïllats de menys de 50 metres quadrats.
Què passa si un habitatge no té el certificat energètic?
No tenir el certificat energètic pot sortir car. En primer lloc, t’exposes a multes que van des dels 300 fins als 6.000 euros, depenent de la gravetat de la infracció. I això no és tot, si estàs venent o llogant i el comprador o llogater descobreix que no tens el certificat, podrien denunciar-te o fins i tot fer enrere l’operació.
No només és un tema legal. També és important recordar que, sense aquest document, el teu habitatge podria perdre valor al mercat. Els habitatges amb males qualificacions energètiques o sense certificació poden ser menys atractius, fet que afectaria la seva demanda.
Com obtenir el certificat energètic d’un habitatge?
Obtenir el certificat energètic d’un habitatge és un procés més senzill del que sembla. Aquí tens els passos per tenir-ho clar:
- Busca un tècnic qualificat: El primer que has de fer és trobar un tècnic especialitzat en certificació energètica. Aquest pot ser un arquitecte, enginyer o tècnic autoritzat. Ells seran els qui avaluaran el teu habitatge.
- La inspecció: El tècnic visitarà el teu habitatge i avaluarà diversos aspectes: l’aïllament, l’orientació, les finestres, el sistema de calefacció, entre d’altres. Tots aquests factors influeixen en el consum energètic de l’immoble.
- El certificat: Després de la inspecció, el tècnic redactarà el certificat energètic i te’l lliurarà. No oblidis que aquest ha de ser registrat a l’organisme corresponent de la teva comunitat autònoma perquè sigui vàlid.
- Validesa: El certificat té una validesa de 10 anys. Després d’aquest temps, hauràs de renovar-lo si continues venent o llogant l’habitatge.
El preu del certificat energètic pot variar segons l’habitatge i la regió, però sol estar entre els 100 i 300 euros. Tot i que pot semblar una despesa extra, recorda que seguir les recomanacions del certificat pot ajudar-te a estalviar energia a llarg termini. Et recomanem donar una ullada al nostre post sobre consells per estalviar aigua.
A Espígul sempre busquem el millor per a tu, per això, no dubtis a contactar-nos. Estarem encantats de resoldre tots els teus dubtes.