Es pot desempadronar algú sense el seu consentiment?
novembre 28, 2024
El padró municipal és un registre administratiu que gestiona cada ajuntament a Espanya. Aquest serveix per recopilar les dades de totes les persones que resideixen de manera habitual en aquest municipi, sense importar la nacionalitat, l’edat o la situació legal. Totes les persones tenen el dret de tenir un padró i, en alguns casos, és una obligació per als qui resideixen a Espanya. Al llarg d’aquest post t’explicarem si es pot desempadronar algú sense el seu consentiment, com fer-ho i com saber si hi ha algú empadronat a casa teva.
Funcions del padró
- Acreditar la residència habitual. La inscripció al padró és la prova oficial que una persona viu en un municipi determinat. Aquest document és necessari per a tràmits com sol·licitar ajuts socials, matricular-se en un col·legi o obtenir permisos de residència.
- Determinar recursos i serveis. Les dades del padró permeten als ajuntaments planificar els serveis públics essencials, com ara la sanitat, el transport, la recollida de residus o l’educació. Tots aquests serveis s’han d’adaptar a la població real del municipi.
- Drets polítics. Per exercir el dret a vot a les eleccions locals, municipals, generals i europees cal estar empadronat. També és necessari per formar part dels censos electorals.
- Estadístiques oficials. L’Institut Nacional d’Estadística (INE) utilitza els empadronats com a font primària d’informació per elaborar xifres oficials de població i altres indicadors demogràfics.
Per sol·licitar el padró, cal tenir DNI, NIE o passaport, juntament amb el comprovant de domicili, per corroborar que resideixes al lloc on vols empadronar-te (contracte de lloguer, escriptures de la propietat o una factura de subministraments). Aquesta sol·licitud es pot fer a l’Ajuntament o en línia. A més, pots considerar la instal·lació d’un sistema de seguretat i alarma per a casa per protegir la teva llar i garantir la teva tranquil·litat.
El padró no només et garanteix accés a serveis, sinó que també ajuda que els municipis funcionin de manera eficient. Per aquest motiu, és important que les dades es mantinguin actualitzades, especialment si hi ha hagut canvis de domicili.
Es pot desempadronar algú sense el seu consentiment?
El padró municipal reflecteix la residència habitual d’una persona en un municipi concret. Per aquest motiu, no és possible desempadronar algú sense un procediment legal, ja que l’empadronament està vinculat al dret de residència i a altres drets fonamentals.
Situacions en què es pot sol·licitar el desempadronament:
- La persona ja no resideix al domicili. Si tens un habitatge llogat i aquests inquilins estaven empadronats en ell, però ja se n’han anat i continuen estant-hi registrats, com a propietari pots notificar-ho a l’Ajuntament i iniciar el procés per donar-los de baixa.
- Ús indegut del padró. Si l’empadronat mai no ha residit en aquest habitatge o ha utilitzat el padró de manera fraudulenta, es pot informar les autoritats municipals.
Com desempadronar algú?
A continuació, t’indiquem 3 passos per desempadronar algú:
- Notificar a l’Ajuntament. L’interessat ha de presentar una sol·licitud a l’Ajuntament, aportant proves que demostrin que la persona ja no resideix al domicili.
- Investigació municipal. L’Ajuntament realitzarà comprovacions, que poden incloure la visita d’un inspector o la sol·licitud de documentació addicional.
- Audiència a l’afectat. La persona que es vol desempadronar té dret a ser informada i a aportar proves que encara resideix en aquell domicili abans que es prengui una decisió.
Com saber si hi ha algú empadronat a casa meva?
De vegades, pot sorgir la necessitat de verificar si hi ha algú empadronat al teu propi domicili, ja sigui perquè ja no hi resideixes, perquè l’immoble és teu o perquè sospites que algú pot haver-se empadronat.
A continuació, t’indiquem com saber si hi ha algú empadronat a casa teva:
1. Sol·licita un certificat d’empadronament històric o col·lectiu.
Ves a l’Ajuntament corresponent i sol·licita un certificat d’empadronament històric o col·lectiu del domicili. En aquest document hi queden reflectides les persones que actualment estan empadronades a l’habitatge. Per obtenir-lo, has d’acreditar que ets propietari de l’immoble o demostrar la teva relació amb l’habitatge, com ara amb un contracte de lloguer.
2. Comprova-ho a la comunitat de veïns o subministraments.
Per detectar possibles empadronaments no autoritzats, de vegades es pot saber revisant la correspondència, els contractes de subministraments o els registres comunitaris relacionats amb l’immoble.
3. Consulta l’Ajuntament.
En alguns ajuntaments es poden fer consultes específiques si sospites que hi ha un ús fraudulent del padró.
En cas de descobrir que hi ha algú empadronat al teu habitatge sense la teva autorització i, evidentment, sense que resideixi allà, has d’iniciar un procediment de baixa. Per dur-lo a terme, has de presentar una sol·licitud a l’Ajuntament corresponent i aportar les proves necessàries. Posteriorment, serà l’Ajuntament qui s’encarregarà de notificar a la persona afectada i de realitzar les comprovacions abans de procedir al desempadronament.
És important actuar ràpidament, ja que el padró no només afecta drets com l’accés als serveis públics, sinó que també pot influir en impostos i altres gestions legals relacionades amb l’habitatge.