Què és un contracte d’arres?
juny 27, 2024
A la pregunta: què és un contracte d’arres, des d’Espígul volem aclarir que és un acord que firmen venedor i comprador per formalitzar el contracte de reserva d’un habitatge. Es paga una quantitat de diners, que sol oscil·lar entre el 5% i el 15% del valor de la propietat, com a preacord i es deixa per escrit la seva validesa i vigència, aquesta última acordada prèviament.
Mitjançant aquesta operació, el comprador es reserva el dret sobre la compra i el venedor es compromet a lliurar l’immoble.
Tipus de contractes d’arres
A continuació, us detallem i mostrem els diferents tipus de contractes d’arres:
Contracte d’arres penitencials
El contracte d’arres penitencials és una excepcionalitat. Es lliura una quantitat pactada de diners per acabar el contracte. Si el comprador es fa enrere, perd els diners pagats prèviament (anomenats “arres”). En canvi, si el venedor és qui no continua amb la venda, haurà de pagar al comprador el doble del que li va pagar.
Contracte d’arres de garantia o confirmatòries
El contracte d’arres confirmatòries té la finalitat d’obligar les parts a complir el contracte. Ambdues parts confirmen el contracte i es comprometen amb la compravenda.
Contracte d’arres penals
El contracte d’arres penals es fa per assegurar la compra. Si qualsevol de les parts no compleix, haurà de pagar una indemnització per danys i perjudicis. A més, la part que segueixi el contracte podrà escollir entre: renunciar al contracte i conformar-se amb la indemnització, o obligar l’altra part a finalitzar la compravenda, alhora que es queda amb la indemnització.
Què ha de constar en un contracte d’arres?
Per a una òptima realització del contracte d’arres és fonamental fer constar:
- Dades personals de les dues parts.
- Descripció i informació de l’habitatge (adreça, característiques, extres, número de referència cadastral, cèdula d’habitabilitat…).
- Preu de venda i mètode de pagament.
- Quantitat de diners que es paga anticipadament (es descompta de la totalitat a pagar).
- La penalització en cas d’incomplir el contracte.
- Despeses de compravenda i qui se’n farà càrrec.
- Data límit per formalitzar el contracte.
Qui fa el contracte d’arres
Si desconeixes qui fa el contracte d’arres, has de saber que l’elaboren tant el comprador com el venedor de l’immoble. Ambdós han d’estar d’acord en els termes i condicions del mateix. Generalment, es recorre a l’assistència d’un advocat o un agent immobiliari per garantir que tot es faci d’acord amb la llei i que no hi hagi confusions o malentesos entre les parts.
Quant costa un contracte d’arres
Saber quant costa un contracte d’arres és complicat, ja que pot variar considerablement depenent del cas. Normalment, s’estableix un percentatge del preu total de la propietat, que sol oscil·lar entre un 5% i un 10%. A més, cal tenir en compte possibles despeses addicionals per la redacció i formalització del contracte, que poden incloure honoraris legals i comissions d’intermediaris.
Què passa si venç el contracte d’arres
Si el contracte d’arres venç i no s’ha dut a terme la compravenda de l’immoble, les conseqüències depenen del que s’hagi pactat en el contracte. Generalment, si el comprador no compleix amb la seva part, perd els diners lliurats com a arres. En canvi, si és el venedor qui incompleix, ha de retornar el doble de la quantitat rebuda. Cada situació és única i es recomana assessorar-se adequadament per conèixer totes les implicacions.
Espígul en l’assessorament del teu contracte d’arres
Com hem anat comentant, al llarg del post, és molt important comptar amb un bon assessorament i amb la presència d’un agent immobiliari en cada pas, per evitar malentesos. Per això, volem ajudar-te en tot el que necessitis i acompanyar-te en tot el procés.
Així mateix, et recomanem visitar la pàgina web d’Espígul per trobar els habitatges que més s’adapten a les teves necessitats. No dubtis a contactar amb nosaltres si sorgeix qualsevol pregunta o necessites assessorament. Estarem encantats d’ajudar-te!
A més, si t’estàs plantejant comprar un habitatge, et recomanem consultar el nostre post sobre ajudes per a la compra d’habitatge.